איזון משאבים

כחלק מההחלטה על פירוק השיתוף בין בני זוג, נדרש לבצע חלוקה של הנכסים וההתחייבויות אשר נצברו במרוצת החיים המשותפים.

הסדר איזון משאבים בגירושין הינו כלל משפטי אשר קיים בחוק יחסי ממון בין בני זוג, והוא קובע למעשה את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים עם פקיעת הנישואין (עקב גירושין או מוות של אחד מבני הזוג). חוק יחסי ממון בין בני זוג נועד להסדיר את נושא חלוקת הרכוש של זוג נשוי במקרה של גירושין או פטירה של אחד מהם. ההסדר קובע מספר דברים וביניהם:

  • הסכמה על איזון משאבים קובעת כי בתום הנישואין או פרידה של בני זוג יש לערוך חלוקת רכוש שווה של כל הרכוש אשר מוגדר כרכוש משותף לבני הזוג.
  • עם סיום מערכת היחסים המשמעות היא שכל בן זוג יהיה זכאי לחצי מהרכוש המשותף של בני הזוג כולל פנסיה, חסכונות, נדל”ן ועוד.
  • נכסי בני הזוג מחולקים ביניהם שווה בשווה כך שאם קיימת הטבה לטובת אחד מבני הזוג, הוא למעשה ישלם לבן הזוג השני את גובה ההפרש באמצעות מתן זכויות בנכס או תשלום כספי.
  • במקרים מסוימים בית המשפט יכול להורות כי נכסי בני הזוג לא יחולקו ביניהם שווה בשווה אלא באופן אחר, וזאת אם קיימות נסיבות מיוחדות אשר מצדיקות חלוקה לא שוויונית. דוגמה לכך היא כאשר יכולת ופוטנציאל השכר של אחד מבני הזוג גבוהים באופן קיצוני לעומת יכולת השכר של בן הזוג השני (ניסיון מקצועי, נכסי קריירה, מוניטין וכד’).

דוגמא נוספת הינה שאחד מבני הזוג הסתיר הכנסות לא מדווחות (“כסף שחור” או רישום פיקטיבי של נכסים על שם בן משפחה אחר). בנוסף, יתכן כי אחד מבני הזוג השתמש בכספים משותפים של הזוג למטרות שאינן חוקיות מבלי שהצד השני ידע או הסכים לכך. במידה ואחד מבני הזוג נהג באלימות פיזית ונפשית לאורך זמן כלפי בן הזוג השני (בדרך כלל כלפי האישה), ישנם נכסים שאינם הנכללים בהסדר איזון המשאבים, ובמועד הפרידה בן הזוג שהם שייכים לו לא יידרש לחלוק בהם עם בן הזוג השני או לשלם הפרשי איזון בגינם.

עם זאת, בן הזוג השני יכול לנסות ולהוכיח כי התקיים שיתוף בנכסים אלה, או שהתקיימו נסיבות המצדיקות סטייה מחלוקה שוויונית.

מעבר לנכסים המוחשיים אשר ברשות בני הזוג (רכב, דירה וכו’) אשר חלוקתם הינה יחסית אינטואיטיבית עולה השאלה – כיצד יש לחלק את הנכסים הלא מוחשיים ואת הנכסים שהרווח עליהם יתקבל בעתיד?

 

חלוקת משאבים בגירושין יכולה להתבצע ב- 2 שיטות עיקריות

  1. 1. חלופת מזומן: היוון אקטוארי והתחשבנות בתשלום חד פעמי ביום החישוב.
  2. חלופת חוק: יישום הוראות חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, תשע”ד-2014. בהתאם להוראות החוק, האיזון יתבצע בעתיד על ידי הגופים המשלמים (קרן פנסיה צוברת ותקציבית, חברות ביטוח וכו’). זאת בניגוד לשיטה הראשונה לפיה ההתחשבנות מתבצעת במזומן על ידי בני הזוג.

למאמר בנושא חוק חלוקת חיסכון פנסיוני >>

קיימות שיטות נוספות אשר תלויות בצרכי ואילוצי הזוג, לדוגמה – היוון אקטוארי והתחשבנות בתשלומים על פני מספר חודשים או שנים, לבחירת הזוג. לכל שיטה קיימים יתרונות וחסרונות, למשל מיסוי ותנאים בפוליסות לחיסכון פנסיוני. לכן חשוב מאוד להבין את ההשלכות של כל חלופה בטרם בחירת שיטה לחלוקת הרכוש.

עוד על ביצוע הסדר איזון משאבים >>

איזון אקטוארי פנסיה – כיצד מחלקים את זכויות הפנסיה בגירושין / גט?

נכסים לא מוחשיים ונכסים עתידיים:  נכסים לא מוחשיים כוללים בין היתר נכסי קריירה, שווי עסק ומוניטין. מדובר בנכסים אשר נובעים הן מהכישרון האישי של בן הזוג והן מתמיכתו של בן הזוג השני, ובשל כך הם ברי חלוקה.

לצורך איזון משאבים פנסיה ונכסים אחרים בצורה נכונה יש להכיר את הפסיקה הרלוונטית ולהשתמש בשיעורי היוון מתאימים.

לצורך חלוקה נכונה של נכסים אלה הכרחי כי המומחה יכיר את החקיקה, תקנונים, תנאי פוליסה וההסדרים השונים. כמו כן, חשוב שהמומחה יהיה בעל הבנה מעמיקה בהסתברויות תמותה, היוון ומיסוי.

איזון המשאבים מצריך הבנה ומומחיות בעולם האקטואריה, הפנסיה, הסתברויות תמותה וריביות, לכן מומלץ לבחור באקטואר מקצועי, בעל ניסיון מוכח ועם הבנה מעמיקה בתחום.

למאמר בנושא תפקיד האקטואר בגירושין >>

איזון משאבים פנסיה

מחפשים אקטואר איזון משאבים? הגעתם למקום הנכון!

אורי לפיד הינו אקטואר מוסמך מטעם אגודת האקטוארים בישראל (F.IL.A.A), רואה חשבון מוסמך (CPA) ומנהל סיכונים וחבר באגודת מנהלי הסיכונים הבינלאומית (CERA).

אורי לפיד ממלא שורה של תפקידים בכירים בשוק הפנסיה והביטוח בישראל, והינו אקטואר פנסיה בעל ניסיון עשיר בעריכת חוות דעת אקטואריות וכלכליות במגוון תחומים, עריכת מאזנים אקטואריים, חישוב התחייבויות פנסיוניות, תמחור מוצרים פנסיוניים, כיסויים ביטוחיים, בניית מודלים אקטואריים, תחזיות ארוכות טווח וניהול זכויות העמיתים בקרן הפנסיה לפני ואחרי פרישה.

זקוקים למידע נוסף בנושא איזון משאבים? יש לכם שאלה? צרו איתנו קשר עוד היום בטלפון 03-6202922 או בדוא”ל actuar.cpa@gmail.com ונשמח לסייע לכם.

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
Facebook

צור קשר

דילוג לתוכן